Jak na broušení břitvy
Nevíte, jak správně nabrousit břitvu?
- Břitvu otevřeme a položíme ji ostřím proti směru tahu na obtahovací řemen, který může být eventuálně upevněný na strojku.
- Na řemen položíme současně hřbet i ostří břitvy a táhneme po řemeni do úhlopříčky tak, aby po něm projelo celé ostří.
- Po ukončení tahu břitvu obracíme po hřbetě a provádíme tah směrem opačné úhlopříčky, tedy opět tak aby celá plocha ostří při tahu projela po řemeni.
- Pro první ostření se dá použít strana pásku potřená chromoxidem jako brusný materiál.
- Když začnete cítit, že obtahování zvládnete pomalu, je možné zrychlit, ale i při rychlých pohybech je nutno dbát na to, aby doléhal na pásek hřbet i ostří.
- Následně se používá pásek s křídovou pastou a popelem, které jsou jemnější. Toto brusivo se dá aplikovat na druhou stran pásku. V obtahování se pokračuje ve stejném stylu.
- Poslední obtahování je na čistém řemenu pro srovnání ostří.
- Zkoušku ostří proveďte řezem volného volně visícího vlasu.
Správné obtahování břitvy
Dejte si pozor, aby se vaše břitva dotýkala řemene jak ostřím, tak hřbetem, protože jinak hrozí, že si poničíte řemen.